14 Aralık 2010 Salı

Teleskopik Amortisörleri

Her motorlu araçların ihtiyaç duyduğu parçaların başında "amortisörler" gelir. Hele ki Türkiye gibi yol bozuklukları fazla olan vede çukurlarla dolu bir yolda vazgeçilmeziniz olması gerekli.Gelin birlikte bakalım amortisörlerin "elektrikli bisiklet" ler konusunda rolüne.


Amortisörler Elektrikli bisikletler için gereklimidir  ?
Elektirikli bisikletler genelde araç trafiğinin yoğun olmadığı yerlerde yani ara sokaklarda kullanılır. Ara sokak demek bakımsız ve bozuk yollar anlamına geliyor.Bu tarz yollarda seyahat ederken denk gelinen çukurlardan alınan darbeler amortisör olmazsa sürücüyü aşırı derecede rahatsız edecektir.

Teleskobik Amortisör nedir?
Teleskopik amortisörler tekerlek kısmına bağlı içi yağ dolu silindir şeklindedirler ve aracın gövdesine bağlı çubuk piston grubu olmak üzere iki ana parçadan meydana gelirler. Silindir kısmının dış zarfı iki kat olup ara kısım yedek yağ deposu vazifesini görür. Piston çubuğuna silindirin üst tarafına geçen koruyucu toz tüpü ve silindir içinde işleyen piston bağlıdır:

Bu tip amortisörlerin çalışma şekli şöyledir: Eğer tekerlek bir darbe alırsa, amortisörün bu sıkışma stroku esnasında silindirin alt kısmındaki süpap kapanır. Yağ basıncı piston üzerindeki süpabı açar ve yağ pistonun üst kısmına geçer. Bu kısımda aynı zamanda piston çubuğu bulunduğundan fazla yağ bir boru vasıtasıyla yedek depoya gönderilir. Bu borunun ucunda bir supap daha mevcuttur. Bu işlem sırasında amortisör yukarı doğru olan yay hareketini yumuşatır, darbeyi söndürür, amortisörün aşağı doğru tepkisi lastiği yola bastırır, zıplamasını önler.


"Teleskobik Amortisör"
Elektrikli bisikletlerde amortisör darbeyi ne kadar  engeller?
Elektirikli bisikletlerde karayollarında sorunsuz bir sürüş tecrübesi edinebilirsiniz. Arasokaklar vede bozuk yollarda ise amortisörlerin darbeleri tamamen engellemediğini ve biraz rahatsız edici düzeyde olduğunu söylemeliyiz.

1 yorum :

  1. bende oekobis maxi var. arka amortisör çevremde gördüğüm diğer ekobis modellerine göre daha yatay duruyor. Diğerleri biraz daha dik duruyor. Bu durumdan mıdır ben en küçük çukurda bile aşırı derecede zıplıyorum. Bunu nasıl düzelttirebilirim

    YanıtlaSil