10 Aralık 2010 Cuma

Akü ömrü , Akü fiyatları

Elektrikli bisikletlerde performans en çok soru alan konulardan biridir. İyi bir performans için akülerin sağlam olması gerekmektedir. Sağlamdan kasıt güçlü bir akü ve bu aküyü kaldırabilecek bir elektrikli bisiklete ihtiyacınız var. Bunun dışında en çok soru gelen konulardan biri normal bir akü ne kadar gider , akünün ömrü nekadardır ve yeni bir akünün fiyatı ortalama ne kadardır. Şimdi sizlere bununla ilgili bir yazı tanıtacağız.


Elektrikli Bisiklet Aküsü Standart Mıdır?

Elektrikli bisiklet aküleri hemen sağdaki resimde görüldüğü gibi genelde standart olarak üretilmektedir. Bu nedenle incelediğiniz birçok farklı marka ve modele ait elektrikli bisikletlerin akülerinin birbirinin benzeri olduğunu göreceksiniz. Aralarındaki tek fark gerilim (V) ve Ah değerleridir. Bu değerler ne kadar yüksek olursa elektrikli bisiklet aküsünün verdiği performans da o kadar yüksektir. Örneğin bizim denediğimiz Ekobis Maxi modelinde akü değerleri 48V, 20Ah iken bu değerlerin M****** markalı elektrikli bisiklette 12V, 12Ah ve J*** markalı elektrikli bisiklette ise 36V, 12Ah olduğunu gördük.

Elektrikli Bisiklet Aküsü Nasıl ve Nerede Şarj Edilir?

Elektrikli bisiklet alacakların akü ile ilgili merak ettikleri diğer bir konu da şarj etme olayıdır. Bu konuda en çok sorulan soru şu:

“Elektrikli bisikletin aküsünü evde şarj edebilir miyim?”
“Şarj ederken elektrikli bisikleti de prizin yanına mı taşımam gerekir?”

Elektrikli bisikletleri kullanışlı yapan şey kolayca taşınabilir olmalarıdır. Bu taşınabilirlik akü için de geçerlidir. Yani akü bittiğinde şarj etmek için aküyü elektrikli bisikletten çıkarıp, üzerinde bulunan tutacaklar sayesinde evinize götürebilir ve kolayca şarj edebilirsiniz. Şarj etmek için elektrikli bisikletin yanında bir priz olması gerekmiyor. Şekilde elektrikli bisikletten çıkarılmış akünün resmini bulabilirsiniz:
Elektrikli Bisiklet Aküsü

Elektrikli bisikletten çıkarılmış akü

Aşağıdaki resimde elektrikli bisiklet aküsünün şarj aletini görebilirsiniz:
Elektrikli Bisiklet Aküsü Şarj Aleti

Elektrikli Bisiklet Aküsü Şarj Aleti

Elektrikli bisikletlerin akülerinin genelde 6-8 saatte şarj olduğu yazmaktadır kataloglarda. Ancak bizim denediğimiz modelde şarj süresi 8-9 saati bulmaktaydı. Ancak 10-15 dolum sonrasında bu süre 6-8 saate kadar indi. Zaten şarj dolma işlemi bittiğinde şarj aletinin üzerinde yeşil ışık yanarak size şarj etme işleminin tamamlandığını haber veriyor. Şarj devam ederken ise yine aynı yerde kırmızı ışık yanmakta:

(Solda) Kırmızı Işık: Şarj devam ediyor --- (Sağda) Yeşil Işık: Şarj tamamlandı
Elektrikli Bisiklet Akü Şarjı

Aküyü evinizde şarj edebilirsiniz.

Elektrikli Bisikletin Aküsü Bitmeden Şarj Edebilir Miyim?

Elektrikli bisikletinizin aküsüyle ilgili dikkat etmeniz gereken bir nokta da şarjınızı tamamen bitirip yolda kalmamanızdır. Bu da akü bitmeden ya da bitmeye yakın şart etme gereksinimini ortaya çıkarıyor. Ancak üretici firmalar akünün tam olarak bittiğinde şarj edilmesi gerektiğini söylüyor. Tıpkı eski model cep telefonları gibi şarj tamamen bitmeden şarj ederseniz akünün ömrünü kısaltmış olursunuz. Tam performans için aküyü şarj etmeden önce tamamen bittiğine emin olun. Aküyü tamamen bitirmek için şarj etmeden önce bikaç tur atarak ya da ayaklığı kullanarak arka tekeri havaya kaldırıp gaz pedalını takılı bırakabilirsiniz.

Elektrikli Bisikletin Akü Ömrü Ne Kadardır?

Elektrikli bisikletin akü ömrü 1 yıldır ya da 2 yıldır demek yanlış olur. Doğru olan, “akü ömrü 300 kez dolumdur” demek. Yani aküyü 300 kez bitirip şarj ettiğinizde artık performansı kayboluyor. Hepimiz hatırlarız ki cep telefonlarında belli bir süre kullanımdan sonra artık bataryası doldurmanıza rağmen çok fazla gitmiyordu. Aynı şey elektrikli bisikletin akülerinde de geçerlidir. Çok fazla kullanıp aküyü 1 senede de bitirebilirsiniz. Ya da nadiren kullanıp aküyü 3-4 senede de bitirebilirsiniz. Örneğin 300 dolumluk bir aküyü haftada bir kez bitirip şarj ettiğinizde ortalama 5 yıl kullanabilirsiniz. Ancak aynı aküyü iki günde bir bitirip şarj ederseniz en fazla 1,5 yıl kullanabilirsiniz.

Elektrikli Bisiklet Aküsünü Şarj Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

   1. Şarj cihazları elektrikli bisiklet aküleri için özel üretilmiştir. Sadece kendi şarj aletini kullanınız. Elektrik şebekesinin ürününüze uygun akımda olmasına dikkat ediniz. Elektrik akımındaki voltaj alçalma ve yükselmeleri ürün bileşenlerine zarar verebilir.
   2. Akünüzü çok soğuk ve sıcak ortamlarda bulundurmayın.
   3. Şarj işlemi bittikten sonra fişi elektrikten çekiniz, aküyü ve şarj aletini çocukların ulaşamayacağı yerde saklayınız.
   4. Akü şarj etme sırasında kontağın kapalı olduğuna dikkat ediniz.
   5. Akünün uzun süre boyunca düşük şarj halinde kalması akünün ömrünü azaltacaktır.
   6. Akünün tam şarj edilmesine dikkat ediniz, yarım şarj akünün ömrünü kısaltacaktır.
   7. Akünüzü bisikletin üzerinde şarj edebileceğiniz gibi paspasın altındaki taşınabilir akü kutusuyla çıkarıp portatif olarak evinizde ya da işyerinizde de şarj edebilirsiniz.
   8. Akünüzün şarjı ve saklanmasında akünün düz bir zeminde ve oda sıcaklığında olmasına, nemli ortamda olamamasına dikkat ediniz.
   9. Şarj aletinin ve akünün taşınmasında; düşürmekten sakınınız.
  10. Akü kutusunun içinde bir adet sigorta yer almaktadır, bu sigorta akünüzü uygun olmayan voltaj değişimlerine karşı korumaktadır güç kesintisi ve şarjın yarım kalması durumlarında öncelikle sigortanın sağlam olduğunu kontrol ediniz ve sigortanızı yine aynı ölçülerde olanı ile değiştiriniz.
  11. Akünün şarj edilmesinde şarj aleti ve akü bir miktar ısınacaktır lütfen havalandırmanın yeterli olmasına ve üstünün kapalı olmamasına dikkat ediniz, olağandışı bir ısınma (60 dereceyi aşması) ve koku durumunda şarj işlemini bitiriniz ve bayiinize başvurunuz.

DİKKAT: Akünüzün şarj ömrü 300 seferdir. 300 şarjdan sonra akünüzde güç kaybı ve verim düşüklüğü olacaktır, bu yüzden akünüzü mümkün olduğunca yarım şarjdan kaçınınız.

NOT: Çift akü sistemlerinde akü şarj ve kullanımı selenin altında ki anahtar yardımıyla olmaktadır. Bu da akünün kullanım ve şarjının teker teker yapılması anlamına gelir.

Elektrikli Bisikletin Aküsünü Nereden Alabilirim? Fiyatı Ne Kadar?

Elektrikli bisikletinizin akü ömrü bittiğinde değiştirmek isterseniz, bu konuda üretici firmanızı aramalısınız. Dilerseniz internette de bu aküyü satan bazı siteler bulabilirsiniz. Fiyatları 250 ile 350 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Elektrikli Bisikletin Aküsü Çalınır Mı?

Elektrikli bisikletlerin en büyük problemleri çalınma olaylarıdır. Özellikle yüksek fiyatlı akülerin bu bisikletlerde kullanılması kullanıcıları bu konuda endişelendiriyor. Ancak bir çok modelde akünün çalınmasını önleyen kilitler mevcut. Örneğin bizim denediğimiz modelde aküyü bisiklete taktığınızda anahtarla kilitleyebiliyorsunuz:

3 yorum :

  1. Piyasada daha güçlü aküler bulunuyor bunları normal elektrikli bisikletlere bağlasak sorun olurmu acaba

    YanıtlaSil
  2. Arora z 250 e.bisiklet akü fiyatları nekadar bilen varmı acaba ?

    YanıtlaSil
  3. bence şarzlı alamyın aküyü çalıyolar benimkini çaldılar akü fiyatları 50 lik 250 100 lük 350 tl

    YanıtlaSil