18 Aralık 2010 Cumartesi

2.el ve sıfır fiyatları

Günümüzde elektrikli bisikletlere olan talebin artması türkiyede elektrikli bisiklet pazarının büyümesine yol açmıştır. Bugün bir çok kişi elektrikli bisiklet almak ve satmak için çeşitli yerlere başvurmaktadır. ikinci el elektrikli bisiklet fiyatlarını öğrenmek yada en azından bir fiyat araşırması yapmak için ikinci el satışa izin veren gittigidiyor veya sahibindencom gibi internet sitelerine girebilirsiniz.

Sıfır Elektrikli Bisiklet Fiyatları nedir?
Bunun için tek ve net bir fiyat söylenemez ,çünkü çeşitli motor güçlerinde ve bir çok marka tarafından üretilen elektrikli bisikletler performanslarına göre çok geniş bir fiyat aralığında satışa sunulmaktadır. Bunun için Almak istediğiniz elektrikli bisiklet hakkında yorumlara sitemizden ulaşarak fikir edinebilir vede daha sonra almak istediğiniz markanın internet sitesine girerek fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sitemizde Elektrikli bisikletlerin modelleri ve çeşitlerini sizlere tanıtırken elimizden geldiğince fiyatlarına değinmeye çalışacağız.Sıfır veya 2.el elektrikli bisiklet fiyatları için ilgili konuları takip edebilirsiniz.
Gönderilme Zamanı: 01:26 Gönderen: rugzo

16 Aralık 2010 Perşembe

Ehliyet ve Ruhsat Gerektirir mi?

Her elektrikli bisiklet için geçerlimidir?
Bu sorunun cevabını bilmek için öncelikle elektrikli bisikletin tanımı bilmeliyiz. Firmalar tarafından satılan elektrikli bisikletler "bisiklet" sınıfında satılmaktadır ve kullanıcılara ehliyet ve ruhsat gereksinimi olmadığı söylenmektedir. Fakat Emniyet yetkililerene göre kullanılan araç mobilet tir ve ehliyete tabidir.

Yasal düzenleme bu konuda ne diyor?

İçişleri Bakanlığı bu konuyla ilgili olarak verdiği görüşte şunları belirtti: “Bu tür araçların araç tescili işlemine gerek olmadığı hususu ile Motorlu Araç Trafiği’ne açık Karayolunda sürülmesine izin verilemez. Bunların tescile tabi olmaması da bunların şehir trafiğinde plakasız ve ehliyetsiz bir şekilde sürüleceği anlamını da taşımıyor.”

Hangi elektrikli bisikletlerde ehliyete ve ruhsata gerek yoktur?
Bisikletlerin normalde yaptıkları hız 15km dir. Elektrikli bisiklerde ise bu hız 30-40 km arasındadır. Yasal olarak 45 km altı hız yapan araçlarda ehliyete ve ruhsata gerek yoktur.

Hangi elektrikli bisikletlerde ehliyete ve ruhsata gerek vardır?
Bazı elektrikli bisikletler yokuş yukarı performanslarının artması için diğerlerine göre daha güçlü akülerle birlikte üretilmektedir. Buda düz yolda 45km den daha fazla bir hıza kolayca çıkılabileceğini gösteriyor. Bu tarz elektrikli bisikletlerin satışı sırasında kullanıcıya belirtilmesi gerekmektedir.
Gönderilme Zamanı: 01:18 Gönderen: rugzo

14 Aralık 2010 Salı

Teleskopik Amortisörleri

Her motorlu araçların ihtiyaç duyduğu parçaların başında "amortisörler" gelir. Hele ki Türkiye gibi yol bozuklukları fazla olan vede çukurlarla dolu bir yolda vazgeçilmeziniz olması gerekli.Gelin birlikte bakalım amortisörlerin "elektrikli bisiklet" ler konusunda rolüne.


Amortisörler Elektrikli bisikletler için gereklimidir  ?
Elektirikli bisikletler genelde araç trafiğinin yoğun olmadığı yerlerde yani ara sokaklarda kullanılır. Ara sokak demek bakımsız ve bozuk yollar anlamına geliyor.Bu tarz yollarda seyahat ederken denk gelinen çukurlardan alınan darbeler amortisör olmazsa sürücüyü aşırı derecede rahatsız edecektir.

Teleskobik Amortisör nedir?
Teleskopik amortisörler tekerlek kısmına bağlı içi yağ dolu silindir şeklindedirler ve aracın gövdesine bağlı çubuk piston grubu olmak üzere iki ana parçadan meydana gelirler. Silindir kısmının dış zarfı iki kat olup ara kısım yedek yağ deposu vazifesini görür. Piston çubuğuna silindirin üst tarafına geçen koruyucu toz tüpü ve silindir içinde işleyen piston bağlıdır:

Bu tip amortisörlerin çalışma şekli şöyledir: Eğer tekerlek bir darbe alırsa, amortisörün bu sıkışma stroku esnasında silindirin alt kısmındaki süpap kapanır. Yağ basıncı piston üzerindeki süpabı açar ve yağ pistonun üst kısmına geçer. Bu kısımda aynı zamanda piston çubuğu bulunduğundan fazla yağ bir boru vasıtasıyla yedek depoya gönderilir. Bu borunun ucunda bir supap daha mevcuttur. Bu işlem sırasında amortisör yukarı doğru olan yay hareketini yumuşatır, darbeyi söndürür, amortisörün aşağı doğru tepkisi lastiği yola bastırır, zıplamasını önler.


"Teleskobik Amortisör"
Elektrikli bisikletlerde amortisör darbeyi ne kadar  engeller?
Elektirikli bisikletlerde karayollarında sorunsuz bir sürüş tecrübesi edinebilirsiniz. Arasokaklar vede bozuk yollarda ise amortisörlerin darbeleri tamamen engellemediğini ve biraz rahatsız edici düzeyde olduğunu söylemeliyiz.
Gönderilme Zamanı: 01:14 Gönderen: rugzo

12 Aralık 2010 Pazar

Fren sistemi

Elektrikli bisikletler bir çok konuda kullanıcısını tatmin etmeyi biliyor. Peki ya güvenliği nasıl ? Bu konuda sizlere Fren sistemlerinden bahsedeceğiz. Ön ve arka tekerlerde bulunan e-Abs sistemi ile sağlanıyor frenleme.

Elektrikli Bisiklet Fren sistemi ?

Elektrikli Bisikletlerde normal bisikletlerdeki gibi basit bir fren sistemi bulunmaz. Bunun sebede elektrikli bisiklerin ağırlığı ve çıkabildikleri hızdır. Çoğunlukla daha güvenli olması açısından kampana fren sistemi kullanılmaktadır. Ayrıca Elektrikli bisikletinizi aldığınızda fren ayarlarının yapıldığından emin olun. Çok sıkı yada çok gevşek fren ayarları olabiliyor.
Gönderilme Zamanı: 01:25 Gönderen: rugzo

10 Aralık 2010 Cuma

Akü ömrü , Akü fiyatları

Elektrikli bisikletlerde performans en çok soru alan konulardan biridir. İyi bir performans için akülerin sağlam olması gerekmektedir. Sağlamdan kasıt güçlü bir akü ve bu aküyü kaldırabilecek bir elektrikli bisiklete ihtiyacınız var. Bunun dışında en çok soru gelen konulardan biri normal bir akü ne kadar gider , akünün ömrü nekadardır ve yeni bir akünün fiyatı ortalama ne kadardır. Şimdi sizlere bununla ilgili bir yazı tanıtacağız.


Elektrikli Bisiklet Aküsü Standart Mıdır?

Elektrikli bisiklet aküleri hemen sağdaki resimde görüldüğü gibi genelde standart olarak üretilmektedir. Bu nedenle incelediğiniz birçok farklı marka ve modele ait elektrikli bisikletlerin akülerinin birbirinin benzeri olduğunu göreceksiniz. Aralarındaki tek fark gerilim (V) ve Ah değerleridir. Bu değerler ne kadar yüksek olursa elektrikli bisiklet aküsünün verdiği performans da o kadar yüksektir. Örneğin bizim denediğimiz Ekobis Maxi modelinde akü değerleri 48V, 20Ah iken bu değerlerin M****** markalı elektrikli bisiklette 12V, 12Ah ve J*** markalı elektrikli bisiklette ise 36V, 12Ah olduğunu gördük.

Elektrikli Bisiklet Aküsü Nasıl ve Nerede Şarj Edilir?

Elektrikli bisiklet alacakların akü ile ilgili merak ettikleri diğer bir konu da şarj etme olayıdır. Bu konuda en çok sorulan soru şu:

“Elektrikli bisikletin aküsünü evde şarj edebilir miyim?”
“Şarj ederken elektrikli bisikleti de prizin yanına mı taşımam gerekir?”

Elektrikli bisikletleri kullanışlı yapan şey kolayca taşınabilir olmalarıdır. Bu taşınabilirlik akü için de geçerlidir. Yani akü bittiğinde şarj etmek için aküyü elektrikli bisikletten çıkarıp, üzerinde bulunan tutacaklar sayesinde evinize götürebilir ve kolayca şarj edebilirsiniz. Şarj etmek için elektrikli bisikletin yanında bir priz olması gerekmiyor. Şekilde elektrikli bisikletten çıkarılmış akünün resmini bulabilirsiniz:
Elektrikli Bisiklet Aküsü

Elektrikli bisikletten çıkarılmış akü

Aşağıdaki resimde elektrikli bisiklet aküsünün şarj aletini görebilirsiniz:
Elektrikli Bisiklet Aküsü Şarj Aleti

Elektrikli Bisiklet Aküsü Şarj Aleti

Elektrikli bisikletlerin akülerinin genelde 6-8 saatte şarj olduğu yazmaktadır kataloglarda. Ancak bizim denediğimiz modelde şarj süresi 8-9 saati bulmaktaydı. Ancak 10-15 dolum sonrasında bu süre 6-8 saate kadar indi. Zaten şarj dolma işlemi bittiğinde şarj aletinin üzerinde yeşil ışık yanarak size şarj etme işleminin tamamlandığını haber veriyor. Şarj devam ederken ise yine aynı yerde kırmızı ışık yanmakta:

(Solda) Kırmızı Işık: Şarj devam ediyor --- (Sağda) Yeşil Işık: Şarj tamamlandı
Elektrikli Bisiklet Akü Şarjı

Aküyü evinizde şarj edebilirsiniz.

Elektrikli Bisikletin Aküsü Bitmeden Şarj Edebilir Miyim?

Elektrikli bisikletinizin aküsüyle ilgili dikkat etmeniz gereken bir nokta da şarjınızı tamamen bitirip yolda kalmamanızdır. Bu da akü bitmeden ya da bitmeye yakın şart etme gereksinimini ortaya çıkarıyor. Ancak üretici firmalar akünün tam olarak bittiğinde şarj edilmesi gerektiğini söylüyor. Tıpkı eski model cep telefonları gibi şarj tamamen bitmeden şarj ederseniz akünün ömrünü kısaltmış olursunuz. Tam performans için aküyü şarj etmeden önce tamamen bittiğine emin olun. Aküyü tamamen bitirmek için şarj etmeden önce bikaç tur atarak ya da ayaklığı kullanarak arka tekeri havaya kaldırıp gaz pedalını takılı bırakabilirsiniz.

Elektrikli Bisikletin Akü Ömrü Ne Kadardır?

Elektrikli bisikletin akü ömrü 1 yıldır ya da 2 yıldır demek yanlış olur. Doğru olan, “akü ömrü 300 kez dolumdur” demek. Yani aküyü 300 kez bitirip şarj ettiğinizde artık performansı kayboluyor. Hepimiz hatırlarız ki cep telefonlarında belli bir süre kullanımdan sonra artık bataryası doldurmanıza rağmen çok fazla gitmiyordu. Aynı şey elektrikli bisikletin akülerinde de geçerlidir. Çok fazla kullanıp aküyü 1 senede de bitirebilirsiniz. Ya da nadiren kullanıp aküyü 3-4 senede de bitirebilirsiniz. Örneğin 300 dolumluk bir aküyü haftada bir kez bitirip şarj ettiğinizde ortalama 5 yıl kullanabilirsiniz. Ancak aynı aküyü iki günde bir bitirip şarj ederseniz en fazla 1,5 yıl kullanabilirsiniz.

Elektrikli Bisiklet Aküsünü Şarj Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

   1. Şarj cihazları elektrikli bisiklet aküleri için özel üretilmiştir. Sadece kendi şarj aletini kullanınız. Elektrik şebekesinin ürününüze uygun akımda olmasına dikkat ediniz. Elektrik akımındaki voltaj alçalma ve yükselmeleri ürün bileşenlerine zarar verebilir.
   2. Akünüzü çok soğuk ve sıcak ortamlarda bulundurmayın.
   3. Şarj işlemi bittikten sonra fişi elektrikten çekiniz, aküyü ve şarj aletini çocukların ulaşamayacağı yerde saklayınız.
   4. Akü şarj etme sırasında kontağın kapalı olduğuna dikkat ediniz.
   5. Akünün uzun süre boyunca düşük şarj halinde kalması akünün ömrünü azaltacaktır.
   6. Akünün tam şarj edilmesine dikkat ediniz, yarım şarj akünün ömrünü kısaltacaktır.
   7. Akünüzü bisikletin üzerinde şarj edebileceğiniz gibi paspasın altındaki taşınabilir akü kutusuyla çıkarıp portatif olarak evinizde ya da işyerinizde de şarj edebilirsiniz.
   8. Akünüzün şarjı ve saklanmasında akünün düz bir zeminde ve oda sıcaklığında olmasına, nemli ortamda olamamasına dikkat ediniz.
   9. Şarj aletinin ve akünün taşınmasında; düşürmekten sakınınız.
  10. Akü kutusunun içinde bir adet sigorta yer almaktadır, bu sigorta akünüzü uygun olmayan voltaj değişimlerine karşı korumaktadır güç kesintisi ve şarjın yarım kalması durumlarında öncelikle sigortanın sağlam olduğunu kontrol ediniz ve sigortanızı yine aynı ölçülerde olanı ile değiştiriniz.
  11. Akünün şarj edilmesinde şarj aleti ve akü bir miktar ısınacaktır lütfen havalandırmanın yeterli olmasına ve üstünün kapalı olmamasına dikkat ediniz, olağandışı bir ısınma (60 dereceyi aşması) ve koku durumunda şarj işlemini bitiriniz ve bayiinize başvurunuz.

DİKKAT: Akünüzün şarj ömrü 300 seferdir. 300 şarjdan sonra akünüzde güç kaybı ve verim düşüklüğü olacaktır, bu yüzden akünüzü mümkün olduğunca yarım şarjdan kaçınınız.

NOT: Çift akü sistemlerinde akü şarj ve kullanımı selenin altında ki anahtar yardımıyla olmaktadır. Bu da akünün kullanım ve şarjının teker teker yapılması anlamına gelir.

Elektrikli Bisikletin Aküsünü Nereden Alabilirim? Fiyatı Ne Kadar?

Elektrikli bisikletinizin akü ömrü bittiğinde değiştirmek isterseniz, bu konuda üretici firmanızı aramalısınız. Dilerseniz internette de bu aküyü satan bazı siteler bulabilirsiniz. Fiyatları 250 ile 350 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Elektrikli Bisikletin Aküsü Çalınır Mı?

Elektrikli bisikletlerin en büyük problemleri çalınma olaylarıdır. Özellikle yüksek fiyatlı akülerin bu bisikletlerde kullanılması kullanıcıları bu konuda endişelendiriyor. Ancak bir çok modelde akünün çalınmasını önleyen kilitler mevcut. Örneğin bizim denediğimiz modelde aküyü bisiklete taktığınızda anahtarla kilitleyebiliyorsunuz:
Gönderilme Zamanı: 01:21 Gönderen: rugzo

9 Aralık 2010 Perşembe

Elektrikli bisiklet yokuş yukarı çıkması

Yaklaşık olarak beş senedir ülkemizde bulunun elektrikli bisikletler, halen bazı kullanıcılarının kafasında soru işareti bırakıyor. Elektrikli bisikletler elbetteki düz yolda kullanıldığı gibi yokuş yukarı yollardada kullanılmak istenmektedir.


Elektrikli bisiklet yokuş yukarı çıkabiliyor mu?
Yokuş göreceli bir kavram. Yapılan araştırma ve testlere göre yaklaşık olarak 15 derecelik bir yokuşu çıkabilmektedir.Şunuda belirtmeliyizki elektrikli bisikletler yokuş yukarı çıkarken fazla enerji harcayacağından hem daha çabuk akü bitmesine hem de aşırı zorlamadan dolayı devrelerin yanmasına sebeb olabilmektedir.
Gönderilme Zamanı: 01:11 Gönderen: rugzo

8 Aralık 2010 Çarşamba

Elektrikli bisikletlerin özellikleri ve kullanıcı yorumları

Elektirikli bisiklet almak araba almak kadar zordur. Hatta dahada zordur , çünkü etrafınızada kullanan kişi bulup fikir almak "memnun musun?" gibi sorular sormak için kimseler yoktur.Bu yüzden de şu konularda tereddütlere düşeriz "acaba katalogta yazanlar ne kadar doğru?".






Elektrikli Bisiklet Alırken kimlere danışmalıyız?

Elektrikli bisiklet alırken ilk aklınaza gelen soruları şöyle sıralayabiliriz :  "Performansı nasıldır acaba?", Aküsü ne kadar dayanıyor , yokuş çıkışı nasıl , kaç kişi binebiliriz ?.

Bu sorulara net bir cevap bulunamıyor malesefki. Durum böyle olunca da internet sitelerindeki kısa ürün tanıtımlarından başka bir kaynak olmadığı için inanmak zorunda kalıyoruz. Bu konuda şanşlısınızki bu site aracılığıyla sizlere tarafsız olarak bu soruların cevaplarını sunacağız.
Gönderilme Zamanı: 01:32 Gönderen: rugzo

7 Aralık 2010 Salı

Elektrikli Bisiklet almalı mıyım?

Havaların ısınması ve benzin fiyatlarının artmasıyla sokaklarda gördüğümüz bisiklet ve elektrikli bisikletler arttı . Kısa mesafelerde evden işe gitmek veya kısa gezintiler için kullanılıyor. Bu kadar çok tercih edilen elektrikli bisikletler gerçektende ne kadar faydalı.

Elektrikli Bisiklet alma konusunda kararsızlık mı yaşıyorsunuz? 


Eğer şu aralar bir "elektrikli bisiklet" alma fikriniz varsa ama bir yandanda teredütler yaşıyorsanız yazıyı okumaya devam edin. internette elektrikli bisikletler konusunda uzunca bir zaman araştırma yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim ne firma siteleri nede kullanıcı yorumları kafanızdaki soru işaretleri silmeye yardımcı olmuyor. Zamanında bizim şimdilerde ise sizlerin aklını karıştıran "ne kadar hız yapıyor?", "fiyatları nekadardır?", "ehliyet almalı mıyın?" gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.Bu konularla ilgili çok çok detaylı bilgileri ilerleyen günlerde açıklayacağız.
Gönderilme Zamanı: 01:25 Gönderen: rugzo

6 Aralık 2010 Pazartesi

Elektrikli Bisiklet garanki koşulları neler?

Elektrikli bisikletlerinde diğer ürünler gibi garantisi mevcuttur. Fakat bazı durumlarda garanti koşullarından muaf olunamıyor. Bu yüzden aşağıdaki koşulları dikkatlice okuyun ve ne tarz durumları garanti koşulları altına girdiğine yada hangi durumlarda garanti kapsamına girmemektedir öğrenin.

Elektrikli bisikletlerde genel garanti koşulları:
1 – Garanti süresi, malın teslim tarihinden itibaren başlar ve 2 yıldır.
2 – Malın bütün parçaları dahil olmak üzere tamamı firmanın garanti kapsamındadır.
3 – Malın garanti süresi içerisinde arızalanması halinde, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir. Malın tamir süresi en fazla 30 iş günüdür. Bu süre, mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servisin olmaması durumunda, malın satıcısı, bayii, acentası, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı-üreticisinden birisine bildirim tarihinden itibaren başlar.
4 – Malın garanti süresi içerisinde, gerek malzeme ve işçilik, gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanması halinde, işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamiri yapılır.
5 – Tüketicinin onarım hakkını kullanmasına rağmen;
-Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, belirlenen garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde aynı arızanın ikiden fazla tekrarlanması veya farklı arızaların dörtten fazla tekrarı veya belirlenen garanti süresi içerisinde farklı arızaların toplamının altıdan fazla olması unsurlarının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamaya sürekli kılması;
-Tamir için gereken azami sürenin aşılması,
-Firmanın servis istasyonunun, mevcut olmaması halinde sırayla satıcısı, bayii; acentası temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı üreticisinden birisinin düzenleyeceği raporla arızanın tamirini mümkün bulunmadığını belirlenmesi durumlannda, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir.
6 – Malın kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanılmasından kaynaklanan arızalar garanti kapsamı dışındadır.
7 – Garanti Belgesi ile ilgili sorunlar için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’ne başvurulabilir.

Elektrikli bisikletlerde garanti kapsamına girmeyen durumlar:
1 – Üretici / ithalatçı kontrolü dışında gelişen durumlarla oluşan hasar ve arızalar: Dolu, yıldırım, fırtına, şehir elektrik hattı voltaj değişiklikleri gibi durumlar.
Çevre faktörlerden kaynaklanan (asit yağmuru, ağaç özsuyu, kimyevi madde) şarjlı bisiklet dış yüzey korozyonu.
Trafik kazası, çarpışma ve düşürme, hırsızlık, yangın ve benzeri durumlar.
Yanlış ve farklı yedek parça kullanımından kaynaklanan (örn. yanlış şarj aleti, yanlış sigorta vs.) arızalar.
2 – Kullanım ve bakım el kitabında belirtilen hususlara aykırı kullanımlardan kaynaklanan arızalar.
3 – Yetkili servisler dışında yapılan onarım, bakımlar ve parça değişiminden kaynaklanan arızalar.
4 – Kullanım ve bakım el kitabında belirtilen periyodik bakım eksikliklerinden kaynaklanan arızalar garanti kapsamına girmez.
Gönderilme Zamanı: 01:12 Gönderen: rugzo

5 Aralık 2010 Pazar

Bir elektrikli bisikletin şarjı ne kadar gider?

Gençlerin öncelikli tercihlerinden olan elektrikli bisikletler ucuzuğu ve pratik oluşu sayesinde beğeni toplamaktadır.Peki bu araçların elektrik sarfiyatı nekadar ?

Elektrikli bisiklet ne kadar elektrik harcar?

Elektrikli bisiklerin tercih edilmesinin öncelikli nedeni şüphesizki ucuz bir yolculuk etme çabasıdır. Benzine gelen zamların elektirikli bisikletlere olan talebi arttırması bu yüzdendir. Elektrikli bisikletler gerçektende az mı yakıyor ? hesaplımı ?

Üretici firmaya göre 1000km de 5tl lik elektrik harcadıkları söyleniyor. Elektrik tüketimi km başına 0,50 kuruş olarak hesaplayabiliriz.


Elektrik Faturasına yansıma nasıl olur?

1000km de 5 tl lik elektrik harcamasından yola çıkarak bir ay içinde ortalama 10 kez tam dolum yaparsanız elektrik faturazına 2,5tl lik bir artış olaracaktır.
Gönderilme Zamanı: 07:26 Gönderen: rugzo